Mindfulness

Mindfulness betekent dat je met een open niet-oordelende aandacht naar jezelf en de wereld om je heen kijkt. Althans dat probeert te doen. Want automatisch zitten we meestal in een stroom van oordelen, verwachtingen, commentaar en vergelijkingen. Dat gaat vaak gepaard met veel negativiteit en onvrede. Het blijkt mogelijk om dat automatisme terug te draaien. Door de aandacht meer en meer open en vriendelijk te laten zijn, komt er ruimte om met meer wijsheid, creativiteit en acceptatie te reageren.

Hoe leer je mindfulness?

Mindfulness leer je het beste door deel te nemen aan een 8-weekse basistraining. Dat kan in een groep of in een individueel traject. Je leert om stap voor stap je opmerkzaamheid en aandacht te sturen waardoor je bewuster en beter om kunt gaan met stress, pijn en ander ongemak. Tegelijk ga je ook meer stil staan bij de zaken die er echt toe doen, zowel de grote als de kleine dingen.
Mindfulness zoals ik die geef in mijn praktijk, is gebaseerd op de opzet van de grondlegger Jon Kabat-Zinn. Oosterse technieken van aandachttraining (zoals meditatie en yoga) worden verbonden met westerse psycholgie (over piekeren, zelfbeelden, stress-reductie).
In mijn praktijk bied ik op verschillende manieren mindfulness aan:

 • De 8-weekse training (groep of indivdidueel)
 • Mindfulness vervolggroep
 • Mindful Ouderschap
 • Mindful Communiceren

Bij Ditjes en Datjes zijn (start-)data te vinden.

Over: de 8-weekse training (groep of individueel)

De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten. Tijdens de lessen doe je aandachtsoefeningen en krijg je uitleg over de werking van onze geest en de principes van mindfulness. Bovendien worden de ervaringen met de oefeningen nabesproken, om voor jezelf duidelijker te krijgen wat voor jou het beste werkt.
Werkvormen zijn: waarnemingsoefeningen, zitmeditaties, lichaamsgerichte oefeningen (bodyscan, staande bewegingen), ervaringen bespreken, theoretische uitleg over werkzaamheid van mindfulness.
De training is zeer geschikt om stapsgewijs te leren mediteren. Je krijgt handvatten om thuis zelf aan de slag te gaan. (thuis dagelijks circa 30 minuten oefenen). Bij de training horen cd’s en een werkboek.
Als je vooraf al weet dat het je niet gaat lukken om tijdens de training thuis te oefenen, kun je er beter niet aan beginnen. Het kost immers tijd en aandacht om ingesleten gewoontes te doorbreken. Dat is niet een kwestie van ‘snappen en er even over lezen’ maar van ‘zelf gaan doen en ervaren’.
Na afloop van de training bepaal je zelf welke oefeningen het beste bij jou passen en hoe je thuis mindfulness wilt integreren in je leven.

De training is gebaseerd op de MBSR/MBCT (Mindfulness Based Stress Reduction / Mindfulness Based Cognitive Therapy).

Praktisch:

 • 8 lessen van 2,5 uur
 • Vooraf een intake-gesprek
 • thuis dagelijks oefeningen doen aan de hand van het werkboek en de audiobestanden
 • aantal deelnemers is min 6 – max 12
 • kosten: 330 euro (incl werkboek en audiobestanden). Indien de werkgever betaalt: 395 euro.
 • Locatie: Ondernemershuys (3e etage), Seinstraat 22, 1223 DA, Hilversum
 • Eerstvolgende startdaum: zie bij Ditjes en Datjes.

Over: mindful vervolggroep

…en dan is de mindfulness training klaar. Je wilt wel af en toe op je kussentje zitten of de drie-minuten-ademruimte doen, maar ojee, er komt altijd wel iets tussen…

Herkenbaar? Dan is de maandelijkse vervolggroep misschien iets voor jou. Doel van de vervolggroep is om Mindfulness (vriendelijke opmerkzaamheid) te blijven beoefenen en te herinneren in het dagelijks leven. Regelmatig oefenen en uitwisselen in een groep helpt daarbij.
De vervolggroep draait al sinds 2010. Wat deelnemers aanspreekt is de variatie én vertrouwdheid van het aanbod, het laagdrempelige karakter en het optrekken met anderen.

Voor wie?

Voor iedereen die een mindfulness-training gevolgd heeft.

Werkwijze

Het accent ligt meer op ‘oefenen’ dan op ‘praten. We herhalen oefeningen uit de 8-weekse training en bieden regelmatig ook nieuwe oefeningen aan. Op deze manier kan er een proces van verdieping op gang komen.

Praktisch

 • Deelnemers schrijven zich in per seizoen. Deelname per losse les niet mogelijk.
 • Deelnemers geven zich op voor een avond en locatie (de maandag in HIlversum of de vrijdag in Huizen); indien mogelijk kan een gemiste les worden ingehaald op de andere locatie.
 • Trainers: Dorea Ketelaars, Marie-Anne Berends
 • Een vervolgbijeenkomst duurt 2 uur.
 • Aantal keer: Een seizoen bestaat uit 4 (in najaar) of 6 (in voorjaar) lessen.
 • Kosten: deelnemers betalen per seizoen (gemiddeld € 17,50 per les). Vooraf wordt het voor het seizoen betaald. Gespreide betaling is mogelijk.

Wat deelnemers ervaren

“Ik kom er weer even tot mezelf, anders draaf ik maar door.”
“Je vergeet thuis toch weer om de oefeningen te doen, en dan is er alweer een week voorbij.”
“1x per maand is niet zo vaak maar de tijd vliegt. En ik ben altijd blij als ik weer ben geweest”.
“Dan merk je dat je niet de enige bent die het toch lastig vindt om het te blijven doen.”

Over: Mindful Ouderschap

De training Mindful Ouderschap geef/gaf ik samen met kinder-en jeugdtherapeut Sabine Balsma van Vanzelf-kindertherapie. Zie voor meer informatie haar website.

Over: Mindful Communiceren

Een bewuste en milde aandacht meenemen in het contact met anderen. Daarvoor is deze korte training van drie dagdelen. Voor meer informatie: bel of mail me.

Wat deelnemers ervaren

“Ik was al een tijdje op zoek naar een manier om minder snel en minder heftig te reageren, dus dit kan geen toeval zijn.”
“ Ik kon pas goed oefenen naar een collega die tegen me uitviel; ik kon voelen wat het me deed in combinatie met me erover uitspreken zonder dat ik er helemaal in mee ging. Dat was voor mij heel bijzonder”
“ Mijn zus vroeg dit weekend wat er toch met me was, want ik was veel rustiger. Haha. En toen werd zij dat ook. We hadden echt een fijne middag samen.”
Over de trainers: “ik vond echt een prettige sfeer neerzetten. Een mooie mix van warmte, grote kennis van zaken, en een sfeer waarin iedereen zich kwetsbaar op kan stellen. “
“Mooi zoals jullie ruimte gaven, waardoor iedereen zich durfde open te stellen en er verschillen konden bestaan, zonder dat dat belemmerend werkte.”

Mijn praktijk

Mijn praktijk is gevestigd in Hilversum. Ik ben gecertificeerd lid bij de VIT (Vereniging van Integraal Therapeuten) en de VVM (Vereniging voor Mindfulness). Ik ben aangesloten bij het RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg) en bij de geschilleninstantie SCAG. De praktijk is uitsluitend op maandag geopend.

Open Houding

Dorea Ketelaars

Seinstraat 22
1223 DA Hilversum

T +31 6 17 44 40 93
E dorea@openhouding.nl

 

Meer